Rady a návody

ČESNEK A JEHO USKLADNĚNÍ

V naší nabídce se objevuje několik druhů česneků, pro něž se níže uvedená doporučení mohou mírně lišit, nicméně drtivou většinu z nich můžete aplikovat obecně.

Pokud si u nás zakoupíte kterýkoli druh česneku, vždy se jedná o paličák, tedy česnek vytvářející na vrcholu palici – kulovité květenství s květy a pacibulkami. Toto květenství musíte vždy odstranit, jinak dochází k výraznému snížení výnosu. Rozdíl mezi paličákem a nepaličákem dále spočívá také v uspořádání stroužků v pálce – v případě paličáku směřují stroužky ke středu, u nepaličáku jsou spíše ve spirále okolo středu.

 

SKLADOVÁNÍ
Zakoupíte-li si česnek čistě na spotřebu (uskladnění), často se nás ptáte, jak česnek správně skladovat. Univerzální rada, která až do jara zajistí jeho bezproblémové uskladnění, neexistuje. Avšak můžeme uvést několik základních doporučení, podle nichž se řídíme i my, a česnek nám v drtivé většině vydrží téměř do nové sklizně. Velice důležité je, aby byl česnek umístěn v suchém prostředí, čímž ho ochráníte především před napadením plísní. Není ovšem nutné, abyste česnek skladovali ve vyloženě chladném prostředí; nám se osvědčila teplota okolo 15 °C. Česnek musí během svého uskladnění rovněž tzv. „větrat“, tedy rozhodně nesmí být ani částečně uchováván např. v igelitovém sáčku. Ideální je, když jej volně uložíte do otevřené papírové krabice.

Česnek můžete uchovávat i tak, že jej naložíte do soli. Nejprve ho na jemno rozemelete a následně smícháte se solí, a to v poměru 20 dkg soli na 1 kg česneku. Tento způsob vám sice zajistí jeho dlouhodobé uchování, avšak musíte při něm počítat s tím, že dojde k částečnému potlačení jeho chuťových vlastností.

Máte-li svoje osvědčené tipy na skladování česneku, napište nám a my je rádi zveřejníme na těchto stránkách jako inspiraci pro naše další zákazníky.

 

TYKEV, NEBOLI DÝNĚ OBECNÁ

SKLADOVÁNÍ

Dýně je vhodné zabalit do novin, papírových tašek, nebo položit na dřevěný rošt. Proložit suchou slámou a uskladnit. Papír či sláma se používá proto, aby do sebe nasákly vodu, která se z dýní neustále a ve velkém množství odpařuje. Dýně by se neměly dotýkat jedna druhé a místo jejich zimního odpočinku by mělo být dostatečně větrané a suché.

 

Největším katem dýní obecně jsou totiž plísně, proto sklep, jakkoli si myslíte, že suchý, neudělá těmto plodům přes zimu většinou dobře. Naopak v klasickém panelákovém bytě, kde se věčně potýkáte s přesušeným vzduchem, můžete dýně klidně strčit pod postel a budou se mít jak v ráji. Samozřejmě i tam je musíte občas zkouknout a případně odstranit ty špatné, aby se plíseň nešířila.

Ze stejného důvodu (velké vlhkosti) je pro skladování dýní zcela nevhodná i lednice. Naproti tomu mrazák je jejich kamarád – tedy pokud se smíříte s faktem, že je před konzumací budete muset nechat rozmrazit. Jestli tedy dýně nechcete vystavovat ani je chodit v průběhu zimy kontrolovat a máte-li dostatečně velký mrazák, směle je nakrájejte na měsíčky, vydlabejte semínka, vložte do igelitových sáčků či dóz a šup s nimi do mrazáku. Po pár hodinách na kuchyňské lince budou chutnat jako čerstvé.